/  مقالات   /  آموزش   /  سرور چیست؟

سرور چیست؟

تعریف سروربه زبان ساده و کابرد سرور در شبکه

کلمه “سرور” گاهی اوقات کمی گیج کننده است زیرا یک سرور می‌تواند سخت‌افزار کامپیوتر یا برنامه‌هایی را که روی آن سخت‌افزار اجرا می‌شوند ارجاع دهد. در اینجا ما در مورد سخت‌افزار واقعی صحبت می‌کنیم.

سرورها رایانه‌هایی هستند که به گونه‌ای طراحی شده‌اند که منتظر هر گونه درخواست کاربران یا رایانه‌های دیگر هستند و سپس بر اساس آن درخواست عمل می‌کنند. هدف اصلی آنها این است که در کنار شما باشند، داده‌ها را به اشتراک بگذارند و کارهایی را انجام دهند تا جریان کار شما روان و بهره وری بالا باشد.

 

اگرچه هر رایانه‌ای که از نرم‌افزارهای لازم استفاده می‌کند می‌تواند به عنوان یک سرورعمل کند، اما معمول‌ترین کاربرد کلمه سرور مربوط به ماشین‌های غول پیکر و پرقدرتی که داده‌ها را به اینترنت می‌دهند و دریافت می‌کنند  است.

اکثر شبکه‌های رایانه‌ای از یک یا چند سرور پشتیبانی می‌کنند که کارهای خاص را انجام می‌دهند. به عنوان یک قاعده، هرچه شبکه از نظر کلاینت‌هایی (مشتری) که به آن متصل می‌شوند یا میزان داده‌ای که در آن جابجا می‌شود، بزرگتر باشد، احتمال اینکه چندین سرور نقش داشته باشند، هر یک به یک هدف خاص اختصاص یافته است، بیشتر است.

سِروِر نرم افزاری است که وظیفه خاصی را انجام می‌دهد. اما به سخت‌افزار قدرتمندی که از این نرم‌افزار پشتیبانی می‌کند، سرور نیز گفته می‌شود. این به این دلیل است که نرم‌افزار آن که شبکه‌ای متشکل از صدها یا هزاران مشتری را هماهنگ می‌کند، به سخت‌افزار قوی تر از رایانه‌ها برای استفاده مصرف کننده نیاز دارد.

انواع سرور

در حالی که برخی از انواع اختصاصی روی یک عملکرد متمرکز هستند، مانند سرور چاپ یا سرور پایگاه داده، برخی از پیاده سازی‌ها از یک سرور برای اهداف مختلف استفاده می‌کنند.

یک شبکه بزرگ و عمومی که از یک شرکت متوسط ​​پشتیبانی می‌کند احتمالاً انواع مختلفی از سرورها را مستقر می کند، از جمله:

وب سرور (Web server):

یک وب سرور صفحاتی را نشان می‌دهد و برنامه‌ها را از طریق مرورگرهای وب اجرا می‌کند. سروری که مرورگر شما اکنون به آن متصل است، یک web  server است که این صفحه و تصاویر موجود در آن را ارائه می‌دهد. برنامه سرویس گیرنده، در این حالت، مرورگری مانند فایرفاکس، کروم، اینترنت اکسپلورر،اُپرا و یا سافاری است. از سرورهای وب علاوه بر ارائه متن و تصاویر ساده برای بارگیری و پشتیبان‌گیری از پرونده‌ها از طریق سرویس ذخیره‌سازی اَبری یا سرویس پشتیبان‌گیری آنلاین، برای بسیاری از کارها استفاده می‌شود.

ایمیل سرور (Email server):

سرورهای ایمیل پیام‌های ایمیل را ارسال و دریافت می‌كنند. اگر یک سرویس گیرنده ایمیل در رایانه خود دارید، این نرم‌افزار به یک پروتکل دسترسی به پیام‌های اینترنتی (server IMAP) یا POP متصل می‌شود تا پیام‌های شما را در رایانه شما بارگیری کند و یک Server SMTP برای ارسال پیام از طریق سرور ایمیل متصل می‌شود.

سرور پروتکل انتقال فایل (FTP server):

FTP Server (File Transfer Protocol) پرونده‌ها را از طریق ابزار پروتکل انتقال داده جابجا می‌کنند. سرور FTP از راه دور با استفاده از برنامه‌های سرویس گیرنده FTP قابل دسترسی هستند، که از طریق قابلیت‌های داخلی سرور پروتکل انتقال داده یا با یک برنامه اختصاصی سرورFTP به اشتراک فایل در سرور متصل می‌شوند.

سرور احراز هویت (Identity Server):

Identity Server از ورود به سیستم و نقش‌های امنیتی برای کاربران مجازی پشتیبانی می‌کنند. صدها نوع تخصصی از شبکه‌های رایانه‌ای پشتیبانی می‌کنند. به غیر از انواع رایج شرکت‌ها، کاربران خانگی اغلب با سرورهای بازی آنلاین، سرورهای چت و سرورهای جریان صوتی و تصویری و غیره ارتباط برقرار می‌کنند.

برخی از سرورها برای یک هدف خاص وجود دارند اما لزوماً به هیچ وجه با یکدیگر تعامل ندارند. سرورهای DNS و سرورهای پروکسی چند نمونه هستند.

انواع سرورهای شبکه

بسیاری از شبکه‌ها دراینترنت از یک مدل شبکه سرویس دهنده سروراستفاده می کنند که وب سایت‌ها و خدمات ارتباطی را یکپارچه می‌کند.

یک مدل جایگزین، به نام شبکه‌های peer-to-peer، به همه دستگاه‌های موجود در شبکه اجازه می‌‍دهد تا به صورت مورد نیاز به عنوان سرور یا سرویس دهنده عمل کنند. شبکه‌های همتا از درجه حریم خصوصی بیشتری برخوردار هستند زیرا ارتباط بین رایانه‌ها بطور محدود هدف قرار می‌گیرد. با این حال، تا حدی به دلیل محدودیت‌های پهنای باند، بیشتر پیاده سازی‌های شبکه های peer-to-peer آن قدر قوی نیستند که بتوانند از ترافیک بزرگ پشتیبانی کنند.

دیتاسنتر چیست؟

بنابراین “دیتاسنتر” محلی است که صدها و یا هزاران سرور را در رَک‌‌‌ها (Rack)، کیج‌ها (Cage) و اتاق‌های مختلف، جای می‌دهد. ساختمان دیتاسنتر از بخش‌های مختلفی مانند اتاق کنترل، اتاق سرور، ژنراتورها، تاسیسات خنک‌سازی، انبار سخت‌افزار، اتاق منبع تغذیه اظطراری (یو‌پی‌اِس) (Uninterruptible Power Supply) و پشتیبان گیری باتری، اتاق نگه‌داری از وسایل اطفای حریق و اتاق مدیریت شبکه تشکیل می‌شود. این بخش‌ها با توجه به نیازها، طراحی و امکانات و زیرساخت برای هر مرکز داده، کاملاً متفاوت خواهند بود.

 

data center

سیستم عامل سرور چیست؟

سیستم عامل سرور (OS) نوعی سیستم عامل است که برای نصب و استفاده در سرور طراحی شده است. این یک نسخه پیشرفته از یک سیستم عامل است که دارای ویژگی‌ها و قابلیت‌های مورد نیاز در طراحی سرویس دهنده مشتری و یا محیط محاسبات سازمانی مشابه است.

دسته‌بندی سیستم عامل‌های سرور چیست؟

ویژگی‌های سرور چیست؟

  • امکان بروزرسانی سخت‌افزار و نرم‌افزار بدون راه‌اندازی مجدد سیستم
  • اتصال دائمی به اینترنت
  • سرعت و عملکرد بالا
  • قدرت پردازش و محاسباتی سریع
  • امنیت و محافظت بالا از منابع
  • امکان پیاده‌سازی رید نرم‌افزاری و سخت‌افزاری، بر روی سرور
  • قابلیت پشتیبان گیری پیشرفته و مکرر از داده‌های مهم
  •  منابع سخت‌‌افزاری منحصر
پروکسی سرور(proxy server) چیست؟

 پروکسی سرور دروازه‌ای بین کاربران و اینترنت را فراهم می‌کند. این یک سرور است که به عنوان “واسطه” شناخته می‌شود زیرا بین کاربران نهایی و صفحات وب آنها به صورت آنلاین بازدید می‌شوند.

وقتی رایانه به اینترنت متصل می‌شود، از آدرس آی‌پی (IP) استفاده می‌کند. این آدرس مانند آدرس خانه شما در خیابان هستند، به داده‌های ورودی می‌گویند که کجا بروند و داده‌های خروجی را با یک آدرس بازگشت برای تأیید اعتبار سایر دستگاه‌ها علامت گذاری می‌کنند. پروکسی سرور اساساً به رایانه‌ای دراینترنت که آدرس آی‌پی خود را دارد گفته می‌شود.

 

 

game server

درباره سرورها

از آنجایی که زمان کار برای اکثر سرورها بسیار مهم است، سرورها برای خاموش کردن طراحی نشده‌اند بلکه در عوض هفت روز هفته بیست وچهار ساعته کار می‌کنند. با این حال، گاهی اوقات سرورها برای تعمیر و نگهداری برنامه ریزی شده عمداً از کار می‌افتند، به همین دلیل برخی از وب سایت‌ها و سرویس‌ها از توقف برنامه ریزی شده یا تعمیر و نگهداری برنامه ریزی شده به کاربران اطلاع می‌دهند. سرورها نیز ممکن است در هنگام حمله‌ای مانند DDoS ناخواسته خراب شوند.

وب سرورهایی که خطایی را به دلیل خرابی گزارش می‌کند خواه عمدی باشد یا نه ممکن است این کار را با استفاده از کد وضعیت استاندارد HTTP انجام دهد. وقتی یک وب سرور اطلاعات را به صورت دائمی یا حتی موقتاً پایین می‌آورد، اگر سرویس شخص ثالث آن را بایگانی کند، باز هم امکان دسترسی به آن پرونده ها را دارید. ماشین برگشت دیجیتالی (Wayback Machine) یکی از نمونه‌های بایگانی وب است که تصاویر فوری از صفحات وب و فایل‌های ذخیره شده در سرورهای وب را ذخیره می‌کند.

ماشین مجازی

مشاغل بزرگی که دارای چندین سرور هستند معمولاً مانند صفحه کلید و ماوس به صورت محلی به این سرورها دسترسی پیدا نمی‌کنند، بلکه درعوض با دسترسی از راه دور ارائه می‌شوند. به این سرورها گاهی ماشین‌های مجازی نیز گفته می‌شود، به این معنی که یک دستگاه ذخیره سازی می‌تواند میزبان چندین سرور باشد که باعث صرفه جویی در فضای فیزیکی و هزینه می‌شود.

 

Post a Comment